Jaapje Mol

echtgenote van Hendrik Tempelaar schonk op 26 maart 1845 het leven aan haar 2e zoon en derde kind Arie.
Arie Tempelaar werd geboren in Wieldrecht.

Arie wilde net als zijn vader in het onderwijs maar slaagde niet voor zijn diploma om les te mogen geven. Hij besloot om als kantoorbediende te gaan werken waarna hij zich opwerkte tot boekhouder. Op een goede dag kwam hij terecht bij de scheepswerf van L Smit en ZN. te Kinderdijk in de Alblasserwaard.

Arie huwde op 26 augustus 1870 te Alblasserdam met Cornelia Neeltje Verschoor dochter van Jan Verschoor en Elizabeth van Halewijn. Familie van Halewijn was een vooraanstaande boeren familie in die tijd.

Arie en Cornelia kregen samen 5 zoons en 3 dochters.

hun 6e kind en 4e zoon was Cornelis Pieter geboren 22 december 1833 te Nieuwlekkerland.

Arie overleed al vroeg, op 20 oktober 1897 (52 jaar oud) Arie was verdronken in de rivier “De Noord”

Dit was een triest jaar voor het gezin. Eerder dat jaar overleed Jacoba de oudste dochter op 20 november op 27 jarige leeftijd.

De 2 oudste zoons hielden het gezin nog bij elkaar.

Cornelis Pieter (Cor) was 14 jaar en ging naar de HBS in Dordrecht. Dagelijks door weer en wind lopend op en neer.

De oudste zoon Jan was inmiddels Machinist bij de marine en verhuisde naar Den Helder. de 2e zoon Hendrik bleef in de omgeving van Rotterdam maar de rest van het gezin verhuisde mee naar Den Helder.

Dat heeft niet lang geduurd want in 1899 verhuisde Cornelia met haar kinderen Bets, Arie, Cor, Pieter en Nel naar Zwolle waar zij werden bijgestaan door een weldoenner de Notaris Ten Doeschate.

Cor maakte zijn HBS af in Zwolle